Или закуска за приблизително четирима души.
Която отнема около час от началото до финала и е чувствително по-здравословна и лека от стандартните семейни мекици, бухти или палачинки – не че и палачинките не са вкусни.
Или говоря конкретно за овесени ядки на фурна.
Има няколко сутрини в седмицата, когато съм на крак от 6 и половина, излизам към 8 без нещо, гоня градски, я закуся, я – не, София е огромна и кисела, и сива, а аз изпивам едно кафе между другото, колкото да залъжа напиращия си стомах.
Не мога без закуска. Не мога да ям много за закуска, но не мога и без закуска. Или поне моженето ми е чувствително неприятно.
Има и дни, в които ставам към седем и половина – осем, излежавам се с новините, книгата и се радвам на вселената, после се измъквам и дошляпвам сънливо към кухнята да направя кафе и обяд за Борис. Вторниците са от вторите и съответно, закусвам късно и мързеливо. Временно ситуацията е такава, обаче, че не трябва да мисля само за своята закуска и ми е по-удобно да разчитам на количествата.
Има и още нещо – овесените ядки са гадни. Житейски факт. Изборетателят на овесената каша е свой собствен вид садист, който очевидно не е обичал в храната да има вкус… или намек за влага. Което прави овесените ядки ужасна храна за само себе си.
Но и прекрасна храна, ако знаеш как да я използваш правилно.
Може би друг път ще обсъдим овесените бисквити – нищо общо с белвити и имитацийки, но засега да се спрем на… „сладкиша.“
Продукти за овесени ядки на фурна:
2 яйца
3/4 чаша мед ИЛИ 1 чаша кафява захар ИЛИ 1 чаша бяла захар
1 голяма лъжица фъстъчено масло
4 чаши прясно мляко
2 чаши овесени ядки.
За плънката:
Аз лично ползвах половин натрошен черен шоколад, шепа орехи, около чаша замразени малки червени плодове и 2-3 лъжици семена от чия.
Но можете да импровизирате с всички пресни и сушени плодове, които минават добре термична обработка, както и с различни видове ядки и семена, и шоколад.
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват добре, като след това към тях се добавя подсладителя и фъстъченото масло. Бъркат се до хомогенна смес, а след това постепенно се налива млякото.
В малка тавичка се изсипват овесените ядки и плънката по избор. Пече се на 150-200 градуса, докато сместта се стегне добре и хване златиста коричка.
Бонус за вкус – в дъното на хладилника имаше малко, позабравено бурканче със сироп от бъз. Даде малко допълнителна сладост, защото аз сложих малко по-малко мед, отколкото трябваше.
Бон апети за мързеливите сутрини.