Когато трябва да нахраним повечко хора…

11082682_10203120157679536_1964528587_n

Или закуска за приблизително четирима души.

Която отнема около час от началото до финала и е чувствително по-здравословна и лека от стандартните семейни мекици, бухти или палачинки – не че и палачинките не са вкусни.

Или говоря конкретно за овесени ядки на фурна.

Има няколко сутрини в седмицата, когато съм на крак от 6 и половина, излизам към 8 без нещо, гоня градски, я закуся, я – не, София е огромна и кисела, и сива, а аз изпивам едно кафе между другото, колкото да залъжа напиращия си стомах.

Не мога без закуска. Не мога да ям много за закуска, но не мога и без закуска. Или поне моженето ми е чувствително неприятно.

Има и дни, в които ставам към седем и половина – осем, излежавам се с новините, книгата и се радвам на вселената, после се измъквам и дошляпвам сънливо към кухнята да направя кафе и обяд за Борис. Вторниците са от вторите и съответно, закусвам късно и мързеливо. Временно ситуацията е такава, обаче, че не трябва да мисля само за своята закуска и ми е по-удобно да разчитам на количествата.

Има и още нещо – овесените ядки са гадни. Житейски факт. Изборетателят на овесената каша е свой собствен вид садист, който очевидно не е обичал в храната да има вкус… или намек за влага. Което прави овесените ядки ужасна храна за само себе си.

Но и прекрасна храна, ако знаеш как да я използваш правилно.

Може би друг път ще обсъдим овесените бисквити – нищо общо с белвити и имитацийки, но засега да се спрем на… „сладкиша.“

Продукти за овесени ядки на фурна: 

2 яйца

3/4 чаша мед ИЛИ 1 чаша кафява захар ИЛИ 1 чаша бяла захар

1 голяма лъжица фъстъчено масло 

4 чаши прясно мляко

2 чаши овесени ядки. 

За плънката:

Аз лично ползвах половин натрошен черен шоколад, шепа орехи, около чаша замразени малки червени плодове и 2-3 лъжици семена от чия. 

Но можете да импровизирате с всички пресни и сушени плодове, които минават добре термична обработка, както и с различни видове ядки и семена, и шоколад. 

Начин на приготвяне: 

Яйцата се разбиват добре, като след това към тях се добавя подсладителя и фъстъченото масло. Бъркат се до хомогенна смес, а след това постепенно се налива млякото.

В малка тавичка се изсипват овесените ядки и плънката по избор. Пече се на 150-200 градуса, докато сместта се стегне добре и хване златиста коричка.

Бонус за вкус – в дъното на хладилника имаше малко, позабравено бурканче със сироп от бъз. Даде малко допълнителна сладост, защото аз сложих малко по-малко мед, отколкото трябваше.

Бон апети за мързеливите сутрини.  

Вашият коментар